Tuff tuff tåget

När jag åker hem ska jag åka tåg.
Folk säger att det är bra att åka tåg.
Att det är enkelt att åka tåg.

Jag har inte åkt tåg på säkert... ja, runt 20 år.
Aldrig har jag väl varit med om en så irriterande bokning.
Sista minuten är bra. Men varför måste jag checka in och bekräfta att jag begriper att det inte går att omboka eller avboka biljetten? En gång, okej, liksom "är du riktigt säker på att du vill checka in?". Jo, men det är jag.

Är det verkligen nödvändigt att först fråga "Är du riktigt säker?", sedan "Är du riktigt, riktigt säker?", för att slutligen "Är du verkligen RIKTIGT säker på att du cill checka in? Du kan när det skett inte omboka eller avboka din resa."
MEN JA!!
Herregud liksom...


Min ovän

Vi kan kalla ovännen Ture. Ture ville för allt i världen inte samarbeta igår. Ture sympoliserar allt som har med HTML-koder att göra. Allt det som jag satt och pillade med igår. Det är inte så att det är omöjligt att lära sig det här, långt ifrån. Jag hittar rätt på den ena småsaken efter den andra. Men helheten vill inte riktigt. Jag vill göra om utseendet på den här bloggen. Jag läser några andra bloggar som håller på "renoveras". Och jag vill naturligtvis göra samma sak.

Men som sagt, Ture sammarbetar inte. Det kommer troligen innebära att bloggen plötsligt kommer ha en "standard-mall". Sen får vi se om dom mallarna är mer pigga på förändringar... När det här kommer hända återstår att se. Jag vill ju ha en header nu. Och för det måste jag ha bilder. Och dom flesta bilderna ligger på min datorn. Jag ska hem i veckan. Och det ska inte min dator.


Vad gör han här?

Jag gick och handlade. Fick syn på en man. Jag tänkte, i den här ordningen:

- Shit, det var mycket orange
- En munk!
- Det där ser kallt ut...

Ni vet, dom här munkarna som har tigrar? Dom brukar vara med på Animal Planet osv. I den reklamen är det någon liten fabror som pratar om hur viktigt det är, att tigrar är snälla bla bla. Dom har orangea... hm, kläder, på sig.

Precis så såg den här mannen ut. Klädd helt i orange. Ingen jacka (men långärmat). Han hade, i jämförelse med resten av det han hade på sig, väldigt... västerländska, kängor. Dessutom hade han raggsockor. I färgen orange, så klart.

Vad i hela världen gjorde han i Knalleland? I januari?


Snö snö snö snö...

Ah, ja, här kommer en bild på en trottoar. Möjligen är det lite svårt att föreställa sig det hela, men så här se det ut på många platser. En positiv sak är att Borås Stad verkar ha fått undan all snö från alla parkeringar. Den där lilla streckan mellan vägen och parkeringen däremot... Oj oj, vad med snömodd. Och där det är plogat på trottoarerna har man gjort på följande sätt:

1. plogat vägen
2. plogat trottoaren
3. struntat i snövallen där emellan...

Till saken hör även att man inte riktigt snöröjer... konsekvent. Man plogar trottoarerna på EN sidan av vägen. Fine, då kan väl alla gå där då? Nope, för man måste sicksacka fram. Det verkar nämligen vara så att man plogat en bit på en sidan, och sedan en bit på den andra, och sen har man fortsatt på den första sidan...
Sen var det dom här snövallarna mellan trottoar och väg. Jag är 23, och tillräckligt rörlig för att kunna ta mig över dem utan problem, även om jag tycker att dom är ytterst irriterande. Min mormor skulle ha större problem. Idag fick jag även hjälpa en pensionär över en snövall... Vilket väl egentligen säger allt.  


Trottoar i Borås. Så jäkla irriterande!


Take me away

Jag vill ha värme. Jag vill ha sol.
Jag vill befinna på en sandstrand någonstans.
Framför mig ska ett kristallklart hav finnas.
Jag vill på ett lyxhotell, så att jag inte behöver tänka på något annat än mig själv. Jag vill ha ett gigantiskt hotellrum med en stor balkong. En mjuk fotölj att sjunka ner i. En stoooor himmelsäng med massor av kuddar.
I närheten ska också finnas en stad, ifall att jag tröttnar på stranden.

Å andra sidan skulle vilken plats som helst skulle funka som inte är Borås.
Borås är just nu ett tjockt lager is, ett nästan lika tjockt lager snömodd och sedan ett lager nysnö.
Dessutom är det på väg att bli varmare, så snart är det blankis och snöslask.
Toppen.
Och jag behöver snart skidor för att ta mig fram på trottoarerna.


Jag vill bo i ett värmeskåp

Eller ett torkskåp kanske det heter. Poängen är dock att dom är varma. Och jag fryser. Ganska ofta.
Möjligen kan det bli lite trångt och så att faktiskt bo i ett, men i så fall har jag en alternativ plan.
Jag vill ha ett litet mobilt värmeskåp. I detta ska jag stoppa min handduk innan jag kliver in i duschen så att den ä varm när jag kliver ur duschen.
Sedan flyttar jag den till sidan av sängen, och stoppar in kläderna som jag ska ha på morgonen. Vore himla mysigt att inte dra undan täcket och börja hacka tänder, för att sedan sätta på sig en varm tröja... som alltid är kall.
Ett litet, mobilt värmeskåp. Som dessutom inte brummar så mycket. Kan någon fixa?

Och en helt annan sak. Reklamen på tv tycker att vi ska unna oss själva och/eller familjen något. Detta något är en pool. Japp, en sådan ska jag defintivit unna mig själv.
Jag ska bara flytta på skrivbordet...


Tusse, the cat

Jag har inte så mycket att säga, så det här inlägget är till Tusses ära, planetens goaste kisse.
Han är en kisse som bara flyttade in. En kall, kall vinter kom han gående. Min bror gav honom falukorv, vi andra fortsatte med mat, sen kom han plötsligt haltande en dag och blödde. Då var det kört. Familjen med två allergiker hade blivit med katt.

Och vad gjorde det? Allergierna lyser med sin frånvaro när det gäller just denna katt. Av någon anlending. Världens bästa Tusse behövde en familj, och han hittade en. Iväg till veterinären och sen blev han kvar. Denna okastrerade kisse blev kastrerad och skulle dessutom stanna inomhus i fyra dagar. Något som inte var populärt hos en katt som troligen levt ett jobbigt liv utomhus. Och någon har varit dum mot honom. Det är sådant man bara vet.

När han väl gick ut igen var denna robuste herre försedd med ett finfint halsband (blått med reflexer i form av fiskar) med tillhörande liten.... namngrej. Ska man bli med katt så ska man bli det ordentligt. Han var borta i ett par timmar och kom tillbaka utan halsband. Så var det med. Vi försökte inte igen. Vill han inte ha så behöver han inte.

Farbror Tusse ägnar nu sina dagar åt att äta och sova. På sommaren är det mysigt att spana efter sorkar. Och bolla med dom. Kattleksaker är störtlöjliga. Ska det lekas ska det varamed något levande. Eller något som låter mycket. Hans största bekymmer är grannens knäppa röda katt som av någon anledning alltid ska passera över vår tomt. Han drar sig inte för att passera precis utanför dörren. Sommarens projekt blir att ösa vatten över kattfan så att han håller sig undan och vår inte alltför smidiga kisse får vara ifred. Annars är dammsugaren och folie lite läskigt också.

Men Tusse, han kom, han sågs, han segrade. The one and only cat!


Målande beskrivningar

Det finns författare som är väldigt bra på att beskriva saker. Miljöer, händelser, människor. Det innebär ofta att boken blir bättre, men någon som är bra på att beskriva något kan skriva en dålig historia. Men det var inte dåliga historier utan bra beskrivningar jag skulle ta upp. Sen tycker ju alla olika, smaken skiljer ju en del från person till person.

För flera år sedan läste jag en bok av Boris Sterling. Den står i min bokhylla. Boken handlade om ett antal mord, vars... gärningsman mördade efter någon slags biblisk förebild. Jag har för mig det var sju mord, alltså bör morden ha speglat de sju dössynderna. Hur som helst. Poängen var allt blod. Boken är en pocket, den består av papper. Lite då och då kunde jag dock nästa se blodet rinna nerför sidorna. Då har man lyckats.

Jag kom att tänka på den här boken när jag läste något kryptiskt förord till boken jag påbörjade igår. Förordet slutade med "... kom då ihåg att ord kan blöda". Jag har hunnit läsa 64 sidor, och än så länge är det inte särskilt blodigt. Däremot dök det första liket upp ganska snabbt, och det var fullt av larver tillhörande någon utdöd spyfluga. Jag hyser en djup avsky mot larver. Tack vare Matthew Pearl och hans bok "Danteklubben" ser jag nu larver så fort jag blundar. Dom är vita och äckliga och kryper runt i stora högar.
Dom är överallt.
Och det är över 300 sidor kvar att läsa...


En helt vanlig mysdag

Sådana dagar kan man ge sig själv när man är överdrivet ambitiös med skolan i veckorna och dessutom jobbar tillsammansmed någon. Då kan man bara bestämma "i helgen gör vi ingenting". Det är toppen.

Därför var det dans för hela slanten igår kväll. På tv:n var det Let's Dance och på SVTplay var det Isdans från EM. Det är något speciellt med isdans. Det är så fint! Dessutom har jag skaffat mig ett favoritpar, även om dom inte ens placerade sig. Det är Sinead och John Kerr, ett syskonpar från Storbritannien om jag inte minns helt fel. Dom hade sin isdans till musik av Linkin Park. Man bara måste beundra sånt.

Efter en jobbig skolvecka bestämde jag mig för att ta sovmorgon. Sådant lyckas jag bar med om jag är riktigt trött och bestämmer mig för att jag ska sova hur länge jag vill. Så hur länge sover man om man haft en anstrngande vecka i skolan, gått upp vid sju alla dagar och somnat runt midnatt? Jo, är man Hoffis sover man då ända till 9.30.... Då gick jag upp och började greja med frukost. Sedan tittade jag på damernas störtlopp från Cortina. Efter det borstade jag tänderna och bestämde mig för att gå på promenad. Jag känner att man ju borde passa på när det är sol ute!

Och det var fler som tänkte som jag. För jag var inte ensam där uppe vid motionsspåren. Nu sitter jag i min soffa igen. Kikar på reprisen av Let's Dance eftersom jag missade utröstningen. Jag fastnade liksom i sammandraget av Isdansen... 
Och snart börjar landskapen i fotboll mellan Syrien och Sverige. Återstår att se om det går att titta på den eller om man riskerar att somna...   

Det här går ju inte...

Jag bör omgående lämna datorn för att börja städa, som jag sa i förrförra inlägget att jag skulle göra. Tidningar är helt enkelt inte bra.

Igår läste jag att allas vår Fredrik Ljungberg enligt ryktet var på väg till Livorno i Italien för att sparka boll under våren. Gårdagens rykter är gamla rykten. Det senaste ryktet placerar honom visserligen i Europa, vid Medelhavet, men i Grekland. Närmare bestämt i Olympiakos. Alla som har någorlunda koll på fotboll och svenskar i Europa ser ett potentiellt problem här. Eller möjligen i en lustig situation. Nämligen att om just detta rykte blev verklighet skulle Ljungberg bli klubbkompis med Mellberg. Och alla som har någorlunda koll på fotboll och svenska fotbollsspelare borde ju omgående komma att tänka på ett visst år, ett visst mästerkskap, en viss händelse...


1+0 = minst 2?

Jag hade fått för mig att man av en bok gör en film? Eller? Arn är visserligen tre böcker nerkapade till två filmer, men en Bilbo-bok kan ju inte blir en halv film. Men minst två filmer? Troligen tre? Varför då? Är det verkligen nödvändigt att dra ut på det i "minst två" filmer? Det återstår att se. Hur som helst.

Jag såg även resultatet av en omröstning som Aftonbladet haft. Över 8000 personer hade röstat på deras "Bilbo-favorit". Det var ett intressant resultat. På första fanns naturligtvis Ian Holm. Jag håller med. Ian Holm är Bilbo, punkt. Men. Ian Holm är 78 år gammal. I och för sig inget man inte kan lösa med teknikens hjälp, men ändå. Ian Holm är 78 år. Ian McKellen är ju å andra sidan 70 och han ska ju tydligen spela Gandalf igen... jaja.
Som alternativ till Ian Holm fanns på andra plats James McAvoy. Vem som kommit fram till det är inte särskilt spännande, men personen som folk utsett till tredjealternativ var ju otippat. Om Ian Holm inte vill vara Bilbo, och inte James McAvoy heller, tycker man tydligen att ingen mindre än Alexander Rybak ska spela Bilbo. Lite lustig tanke i och för sig, men, hallå? Är det bara jag som ser ett problem där eller?

I övrigt fanns alternativ som Robert Pattinsson (?), Daniel Radcliffe (??) och Zac Efron (?!?!?!). En vampyr, Harry Potter och en sjungande dansnisse. Njaeeee... Mest spännande tycker jag i så fall att Joshua Jackson var. Visserligen är han nästan 190 cm lång (två decimeter längre än Mr Holm), men som sagt, tekniken. 
Fast det är ju uppenbart att folk har en viss uppfattning om hur en hob ska se ut...  

Vi får väl helt enkelt vänta och se var det slutar...


Lite ditt och lite datt...

Dom har börjat skotta snö i Borås. Tyvärr så gäller det inte vägar och trottoarer, utan taken på diverse byggnader.

Min utbildning har förföljts av en viss... informationsbrist. Första året ville vi ha information om vår fria termin. Det dröjde onödigt längre. Andra året handlade det om information om vårt "projekt vid extern organisation". Det dröjde onödigt längre. När det nu kommit igång handlar det om vår kandidatuppsats. Den vet vi fortfarande ingeting om.

Det var länge sen jag var i skolan så mycket som jag varit den här veckan. Jag är död när jag kommer tillbaka till min lägenhet, bara dimper ner i soffan och vill inte kliva ur den.

Min pläd närmar sig. Ruta efter ruta efter ruta blir klar. Jag har alla gröna jag behöver. Vilket är bra, eftersom jag tröttnat på att virka med grönt garn...

Jag har gått i en dröm som innebär att jag inte behöver hålla koll på när det är fotboll i krokarna. Den sprack idag. Elfsborg har träningsamatch idag (eller om det var imorgon) mot vilka det nu var. Och?, tänkte jag. Det lär dom ju inte ha här. Det är ju januari! Sen kom jag på det. Borås Arena har konstgräs. Fan.

På radion finns en låt om Brämhult. Vet inte om det är en "låt" eller om den ingår i någon reklam. Fånigt är det iaf. Ungefär som om någon skulle sjunga om Vigelsjö hemma. Herregud liksom.

Sen är det så att jag visst bestämt mig för att städa idag. Det måste ha skett i en svag stund... 


Åk till sommaren...

Japp, så lyder sas.se(s) budskap på reklamplanschen vid busshållplatsen (och jag anser att det betyder att man ska åka nu, inte om fem månader).
Jo men visst, jag åker gärna till sommaren! Men var finns sommaren enligt SAS? Ja, det första alternativet är Köpenhamn. Visserligen har dom lite varamre än oss, men jag skulle inte kalla det "sommar" just nu...
Det andra alternativet var London! LONDON!
Jag menar, har inte folk nyligen fryst ihjäl där?


Låg tyngdpunkt, rak rygg och rörliga fotleder

Så lyder mitt egna framgångsrecept på hur man tar sig fram på isiga trottoarer fulla med snömodd. Om något som läser det här aldrig idrottat så kanske några av dessa uttryck inte säger så mycket. Alltså, vi går igenom dom. Och nej, ingen behöver gå ut genom dörren för att lära sig detta.

Låg tyngdpunkt och rak rygg
Detta handlar alltså inte om att bara stå, för tyngdpunkt i fötterna har man ganska ofta när man står, eftersom det är fötterna som är närmast marken och man... ja, står, på marken.
Börja med att ställa dig upp. Placera fötterna en liten bit ifrån varandra, så att du står stadigt. Om du har pronationsproblem som jag har kan det vara bra att sätta mig sig skor, men man kan öva utan också.
När du står stadigt, sträck på dig. Knäpp händerna bakom ryggen, låtsas att du ska strecha lite. Det får dig att sträcka på dig lite mer. Låtsas att det är något som drar dig uppåt. Nu kommer det knepiga. Du ska slappna av. Och det innebär inte att man ska agera som en punkterad balong. Ta bara ett djupt andetag och andas ut. Nu står du stadigt. 

Rörliga fotleder
Det som jag tycker fungerar bäst på hala platser är att slappna av i fötterna. Att gå och spänna sig är det sämsta man kan göra. Låg tyngdpunkt och rak rygg. Och använd fötterna. Vicka på foten. Är dom inte ganska rörliga? Man stukar inte foten bara för att man trampar snett (även om man kan göra det). Och utnyttja modden! Åk lite, man trilla rinte omkull bara för att foten glider ett par centimeter på is. Det hjälper mig att hålla balansen.

Och just det, det där med rak rygg. Tänk på det när ni börjar bli lite trötta. Eller i uppförsbackar. För då sjunker man gärna ihop...

Är det så att man går i klackar är det lite annorlunda. Då kan man strunta i det där med rak rygg, för det får man oftast automatiskt. Och rörliga fotleder kan vara livsfarligt. Att trampa snett i klackar är inte riktigt samma sak som att trampa lite snett eller halka till i skor utan klack... Med klackar får man (precis som när det inte är halt och snö) använda lite andra tekniker för att hålla sig på fötter.

Sådär ja. Ut och gå gott folk! 


Det finns jobbiga saker och så finns det jobbiga saker

Att folk man älskar blir sjuka kan få mig at börja gråta.
At folk man älskar är lyckliga kan också få mig att börja gråta.

Tanken på något sorgligt kan få mig att börja gråta.
Att uppleva något sorgligt kan definitivt få mig att börja gråta.

Att läsa om döda eller misshandlade djur kan få mig att gråta.
Att se döda eller misshandlade djur kan också få mig att gråta.

Att läsa om något som innehåller ovanstående kan få mig att gråta.
Att se en film innehållande något av ovanstående kan även det få mig att gråta.

Sedan händer det ibland att jag gråter när jag är riktigt trött.

Och jag har absolut inget emot att gråta om jag känner för det, jag tycker nämligen att det är ganska naturligt och gör människor mer mänskliga. Dessutom visar det att jag inte är riktigt så tjurskallig, inåtvänd och reserverad som somliga verkar tro.

Däremot finns det tillfällen då jag avskyr mig själv för min förmåga att börja gråta.
Och det är när jag är irriterad, frustrerad eller bara riktigt förbannad. Det är en jäkla förbannelse, eftersom folk inte begriper varför jag gråter. Nej, jag är inte ledsen. Jag är skitsur. Det är bara lite svårt att få fram att det är det jag är, en 23-åring som är tillräckligt arg för att slå sönder något. Jag vet inte hur det är med er, men gråtande människor uppfattas ju sällan som förbannade...
Men sånt är livet.
Antar jag.


Pojkar är pojkar

Jag tog en promenad och började fundera på vilken del av den som förtjänade en plats här.
Sant är ju dom här -0.8 som min termometer visade kändes ungefär som -8.  
Sant är även att snöröjningen i Borås fortfarande är under all kritik. Vore jag boråsare skulle jag kräva mina skattepengar tillbaka.
Dessutom är det sant att jag övervägde det faktum att jag passerade Kypesjön utan att se en av dessa smått knäppa mäniskor som brukar bada nakna, även i januari. Allt detta försvann dock strax innan jag kom fram till sjön, eftersom jag blev distraherad.

På sjöns ena sida ligger stadsdelen Norrmalm, en ogästvänlig plats i Borås som jag dessvärre måste ta mig till för att komma till Kypsjön. Norrmalm ligger nämligen norrut. Kanske inte riktigt om man tittar på en karta, men backen för att ta sig dit är sanslös. Hur som helst, denna backe ner till sjön är en sådan där perfekt backe för pulkaåkning.
Just innan jag går runt svängen för att passera på gångvägen i slutet av denna backe, hör jag ett skrik. Inte ett sådant där hysteriskt, utan ett skrik bara. Vad fan? Jag tittar upp i backen och får syn på ett gäng killar. Åldern är okänd, men jag skulle gissa på runt 25-30 kanske. Dom står mitt i backen. Dom håller uppenbarligen på med något. Åker pulka kanske? Inget ovanligt, mina vänner åker pulka och har säkert roligt när dom gör det. Problemet var vad en av dessa har på sig. Jag trodde nämligen att jag såg i syne.

Nu ägnade inte jag dessa personer någon större uppmärksamhet, eftersom jag inte ville stå och stirra, men jag gick runt sjön och från andra sidan insåg jag att dom nog håller på ta kort. Jaja. Jag kommer tillbaka till ungefär samma plats där jag började, och det är då jag konstaterar att jag inte såg i syne. En av dom har nog faktiskt bara kortbyxor på sig, eller möjligen kalsonger. Utöver det var han iklädd någon form av päls (inte som i en kappa av något salg, utan mer "jag-har-slängt-en-fårskinnsfäll-över-mig"-päls). Dessutom hade han hjälm. I och för sig inte helt fel, men den här hade horn. Det var en vikingahjälm, ni vet en sådan där i plast som amerikanerna felaktigt tror att alla vikingarna hade. Som pricken över i åkte han stjärtlapp. En viking på stjärtlapp. I januari, i minusgrader. Vad får folk allt ifrån? 

Pojkar är pojkar. Eller?

Bo på en plats där ingen kommer åt dig, och lämna inte platsen

"Ingen" är i det här fallet precis vad och vem som helst. Jag måste sluta läsa Aftonbladet och börja läsa DN eller nåt, som inte har så skrikiga rubriker. Å andra sidan behövs dom, eftersom det gör att jag läser.
Igår var det inte katastrofen på Haiti, det var inte mord i Svergie, de senaste om SAAB eller att matchen mellan Birmingham och Portsmouth blev inställd på grund av vattensjuk plan. Åh nej, det var något mycket värre. Om man fick välja sätt att dö på är att bli sliten i stycken i vattnet det sista jag skulle välja. Som tur är händer det inte så ofta. Så här var det nämligen.

"Turist uppäten av enorm haj". Jaha ja, vad har nu hänt? Jo, det som hänt är att jag aldrig kommer åka till Sydafrika och kliva ut i djupare i vattnet än att det når mig till knäna.
Turisten i fråga hade, enligt vittnen, stått i vatten som nådde honom ungefär till midjan. Då försvann han plötsligt. Vittnen skrev tydligen på Twitter att dom just såg en enorm haj äta upp en människa, eller något i den stilen. Räddningspersonal har inte lyckats hitta en endaste del av den här stackars turisten vilket, naturligvis, innebär att hajen åt upp hela honom (jag vet, det låter lite brutalt det här). Den här gigantiska hajen var enorm, och dessutom dinosauriestor.
Om jag säger "dinosaurie", vad tänker du då? Jag personligen tänker på en T-Rex, en Tyrannosaurus Rex (15 m lång, 5 meter hög). Eller så tänker jag på Lillefot, och han var en... en... åh, fan, han var stor. Den här vithajen, ty jag utgår från att det var en vithaj, är ungefär 5 meter. Punkt slut. 
Hur som helst.
Skulle jag var turist på en plats där man den senaste tiden sett hajar, där man nyligen varnat för hajar, ja då skulle jag inte doppa en tå i vattnet. Och skulle jag göra det så skulle jag definitivt spana efter hajfenor och inte greja och göra mig beredd att DYKA...


People are so duttia på att parkera!

När jag gick upp imorse var det -7. Fan, det skulle ju bli vår! Nu är det -0.9. Våren är på väg.

Idag har jag tvättat, städat, handlat och städat lite till. Det är väl ungefär allt. Ja, jag har sammanfattat misstagen i min utbildning på 5 A4 också, men det är en annan sak.
När jag gick och handlade, eller snarare på vägen tillbaka när jag gick över Knallelands parkering kom jag på en sak. Om folk, som kör bil, skulle parkera på samma sätt när det var sommar, så skulle antalet bilar som får plats på parkeringen troligen minska med sisådär 60%. Men nu är det ju vinter, så jag antar att det är okej. Att vanliga personbilar blir två meter bredare bara för att dom målade strecken inte syns är i och för sig ingen nyhet, det finns säkert vetenskapliga bevis för detta.

Eller så gör det inte det, och det hela beror helt enkelt på att folk inte vet var dom har bilen.   


Slask, Ica och min pysselpåse

När jag tittade på termometern imorse visade den på ungefär -3. Är det kallt? Tja, beror väl på vad man jämför med. Men minsugrader och jeans är en ganska otrevlig kombination, vilket fick mig att besluta att jodå, det blir termobyxor idag också (det verkar för övrigt bara vara jag i hela Borås som äger ett par). Klev ut genom dörren och konstaterade att det var ett bra dag, för visst kändes det rätt kallt ute. Förutom det hade jag så klart även mössa, halsduk, vantar och raggsockor. Vi kan väl säga som så att det inte kändes fullt lika kyligt när jag kom fram till skolan... 
På vägen hem insåg jag att snömodden på vägen börjat smälta och påminna om slask! Det borde innebära att om det nu bara blir plusgrader så smälter snön och Borås kommer förvandlas till en gigantisk vattenpöl! Eller möjligen en jättestor isbana när det fryser igen... För jodå, termometern när jag kom hem visade inte -3, utan +3! Halleluleja, jag visste väl att det kändes som vår ute!

På väg uppför trapporna kommer jag på att jag måste kolla mitt postfack (så dötrist, ge mig en brevlåda snälla!). Där fanns det grejer från Ica. För jag har ju ett Ica-kort. En bonuscheck på den oerhörda summan av 25 kr, samt diverse rabatter. Rabatter som Ica hävdar anpasas efter kunden. Jo men visst, jag brukar ha honung i mitt te, problemet är att jag PRECIS har köpt en, och dom rackarna räcker ju i ett par månader. Jag är inte i behov av en flaska till, inte ens om jag får 20% rabatt.
Och ja, jag brukar köpa leverpastej, men jag brukar köpa en åt gången så att jag hinner äta upp den innan datumet går ut. Alltså känner jag mig inte manad att köpa TVÅ på en gång. Inte ens om jag får 20% rabatt.
Jag har även dressing och nudlar hemma. 
Choklad brukar jag också köpa, men jag har aldrig köpt TRE chokladkakor samtidigt. Och jag tänker inte börja heller. Inte ens om jag får 15% rabatt.
Jag är stundent. Jag handlar när jag behöver eller när något börjar ta slut. Jag handlar inte för att det är rabatt eller i förebyggande syfte. Min ekonomi fungerar inte så. Speciellt inte om jag inte kommer hinna äta upp det innan det blir dåligt.

Slutligen kommer här en bild på min finfina pysselpåse (som den döptes till efter att jag komit fram till att virk-och-stick-påse var för jobbigt att säga). Jag gillar den!
                                          
  


Det är kallt

Faktiskt, för solen skiner. Varför kan den inte skina övriga årstider också? Jag menar, så att det blir VARMT. Sol på vintern innebär ju raka motsatsen (men hey, det är ju fint ute, alltid något). Min termometer visar på -9.8 grader. Jag tycker det är kallt. Och när jag tittar ut genom fönstret ser jag någon gå förbi i leggings. Jag vill gärna upprepa att det är ungefär -10 ute. Jag hade termobyxor igår över mina jeans. Vad jag kunde se är jag den enda i Borås som vet vad det är. Det är en himla bra uppfinning. -10 och leggings. Finns det någon som skulle komma på tanken att gå ut i bara långkalsonger? Det verkar ju lite dumt...

Ett annat kallt ställe är min lägenhet. Satan vad det drar från fönstren. Jag har just nu... 18.4 grader inomhus. Det känns lite småkyligt, så länge man inte hoppar runt eller typ städar. Och jag gör inget av det just nu.

Det finns dock en positiv sak med solen. Man känner sig mer manad att gå ut, även om det är kallt. Det är vad jag ska börja med nästa vecka, eftersom jag och min skolprojektskompanjon planerat in vårt plugg till förmiddagen. Efter det tar jag mig "hem" och äter lite lunch. Sen tar jag en promenad i solen. Man måste passa på när den är framme här i det vanligtvis molniga Borås. Även om det är kallt. Det finns ju termobyxor...


Min hög!

Det här är en hög. En hög av före detta garnnystan. Garnnystanen består numera av virkade mormorsrutor. Mormorsrutorna ska bli ungefär dubbelt så många som i den här högen, dvs högen ska bli dubbel storlek. Sedan ska det göras en kant på dessa. Sedan ska 140 mormorsrutor virkas ihop. Sedan ska det virkas en kant runt om. Det ska bli en pläd. En finfin pläd. Den kommer bli klar. Tids nog!

Jag är imponerad av mig själv. (det är för övrigt ungefär 75(tror jag det var) rutor i högen...)


Mitt träd, Tallen!

Just det, mitt egna träd. Han har gått från liten till större, och överlevt en bussresa, attacker från älgar (eller rådjur) samt årstiderna under flera år. Visst är han väl fin!  


Jag fick honom på Skogens dagar när jag gick i... tvåan? Trean? Han var då hur som helst inte högre än 30 cm, och han bodde i en vanlig blomkuka sin första vinter. I köksfönstret tror jag han stod. Numera är han väl runt 3 meter, och ganska besvärlig att rädda från den tunga snön som hotar hans ännu inte jättestarka grenar. Det ska väl sägas att han inte är tillräckligt stor för att se ut som en riktig tall, men det kommer... Han måste bara göra sig av med grenarna längst ner, för att bli mer "talllik". Behöver jag nämna att mitt träd (vad jag vet) är det enda levande exemplaret från de i min klass som valde att ta hem det? Nej, jag tänkte väl det...


Concerning snöröjning

Det är ju helt uppenbart att Borås stad inte är vana vid den mängd snö som nu fallit i deras vanligtvis blöta stad. Det är snö överallt. Snömodd. På vägen, på sidan av vägen, på trottoarer. Kommer det en halvmeter snö måste man faktiskt ploga. Överallt. Sen, med den mängden, måste man KÖRA BORT SNÖN. Inte låta den ligga kvar och blockera infarter, utfarter, trottoarer, parkeringsplatser...

Herregud, har man ingen snövana över huvudtaget har nere? Ingen plan liksom?


Imorgon

Nu har jag och min mor bestämt att imorgon blir avresedag mot Borås, förutsatt att det inte ska blir snöstorm och drivis. Jag har verkligen ingen lust att åka till Borås. Faktum är att jag blir lätt deprimerad av tanken. Vilket ju i sig är deprimerande.

Det är dessutom kallt där nere. Det brukar det inte vara. Även om Boråsarna börjar använda dunjackor rätt tidigt så brukar jag inte ens ta fram min vinterjacka. Det lär jag behöva nu. Bara det liksom. Ska jag frysa kan jag väl lika gärna få göra det hemma?

Funderar på att försöka slå rekord i hemresor i vår, med en kombination av flyg, tåg och buss. Jag har som mål att åka tåg minst en gång. Men det är dyrt. Om man inte är ute i absolut sista minuten, vilket är emot mina principer då jag gillar att planera. Men, tåg ska det bli. En gång iaf.

Lustigt att jag sitter och planerar mina hemresor innan jag ens är på plats nere i Västra Götalands egna regnhål...


Två gånger om året händer det

Ungefär den här tiden, och sedan i slutet av augusti. Sanbbtänkta personer inser ju att det hänger ihop med terminsstarter.

Argument:
Jag har en kalender. Jag gillar min kalender. Jag vill ha en ny kalender!
Jag har en massa block. Jag har färgglada, fina block. Jag vill ha ett nytt block!
Jag har pennor i överflöd. Jag har pennor i typ alla färger. Jag vill ha fler nya pennor!

Motargumenten:
Jag har en kalender. Jag gillar min kalender. Jag behöver ingen ny kalender.
Jag har en massa block. Jag har förglada fina block i olika storlekar. Jag behöver inga nya block.
Jag har pennor i överflöd. Jag har pennor i alla möjliga färger och modeller. Jag behöver inte fler pennor.

Det här är knäppt, jag vet. Men vad gör man åt det?


Ett, två, tre, fyra...

Ett: Jag måste packa. Vare sig jag vill eller inte måste jag ha med mig de kläder jag tog hem ner till Borås igen. Jag har inte börjat ännu och garderoben är en röra. Det är besvärligt att bo på två platser. Dessutom måste jag ju förutom att packa ner mina grejer faktiskt åka ner till Borås. Och det tar ju också lite tid.

Två: Min grupp i skolan har en jävlig rest-uppgift som ligger och släpar. Nu hotar läraren att vi ska få en ny uppgift, eftersom det inte är "rättssäkert" att ge oss mer handledning. Det kan han ju glömma. Det är han som gett oss en för krånglig uppgift från början. Det är han som varit opedagogiskt. Det var han som sa "oj, jag trodde ni kunde mer från början" (?). Det är han som haft en kurs där halva min klass fortfarande inte är godkända. Efter tre månader.

Tre: Jag och min kompanjon har en interminsrapprot att göra klart och en redovising att skriva. Det är den jag vill koncentrera mig på, men inte kan koncentrera mig på, mest på grund av ovanstående punkt, samt nedanstående.

Fyra: PAKT. Detta helvetiska självreflektionsjiddret programansvariga tyckte var så himla fiffigt i början. Visst, tanken var god. Men fan, vilket hopplöst och onödvändigt inslag i ett program. Dessutom när man envisas med att ändra upplägget och lägga till massa jobbiga saker vartefter tiden går. Och då är PAKT inte ens en kurs!

Detta är alltså vad jag ska göra den närmsta tiden. Gärna idag (förutom att fysiskt ta mig ner till Borås, det kan vänta en dag eller två). I vilken ände börjar man?

Testing, testing. Sändning!

Det här är en nyhetsrapportering från Hoffis.blogg. Det vi ska ta upp idag är jägare och japaner angående jakten på varg och val, ty det är dessa jag stör mig på mest just nu. (återstår att se om någon orkar läsa det hela
Vi börjar inrikes.

Vargjakten är slut och motståndet är större än någonsin. Det är ju helt befogat dessutom. Regeringen (för det var väl regeringen?) beslöt om "skyddsjakt" på 27 vargar uppdelat på några olika områden. 27 vargar. Det motsvarade ungefär 10 % av hela vår vargstam. Några till strök med av bara farten, och annat var väl inte att vänta? Syftet var att få bort de värst inavlade djuren med ryggproblem och allt nu vad det var. Tanken var att om man gör sig av med 27 individer så kan friska finska och ryska vargar etablera sig på svensk mark och tillföra nytt blod till vår inavlade vargstam. Låter ju som en god tanke.  
27 vargar. 12 000 jägare anmälde sitt intresse. Det blir över 440 jägare/varg. Det låter VÄLDIGT mycket. Och det var det. Hetsjakten på varg var slut efter typ 2 dagar, trots att man hade 2 månader på sig. För att jaga rovdjur i Sverige behövs speciell licens. Jag skulle inte tro att alla skjutglada idioter som gav sig ut i skogen hade den. Om så var fallet spelar det egentligen ingen roll. Jag har nämligen inga höga tankar om jägare. Jag kommer aldrig glömma den gången jag träffade ett gäng, dom hade skjutit en hare. Varför i hela världen ska man skjuta en hare? Jo, fick jag veta, för att det vara rådjursjakt, men dom hittade inget rådjur att skjuta på, som dom sköt en hare. I min värld innebär det där att det finns något fel någonstans uppe i hjärnan. Konstigt att inte fler människor blir skjuta i skogarna. Så vad gör man för att få bort de här vargarna med genetiska störningar? Jo, man går inte fram och frågar "hur mår du?". Nej, man skjuter. Sjuka som friska. Till råga på allt skjöt man ett friskt vargpar. Med valpar. Hur jävla dum får man bli? Visserligen kanske inte våra kära jägare var medvetna om att detta vargpar hade valpar, men döda är dom ju nu hur som helst.
Låt oss säga att mördandet av dessa 27+"några-till" vargar innebär att det kommer några nya traskande från öst. Man vill ju fortsätta jakten nästa år. Är dom finska/ryska vargarna randiga? Större? Mindre? Märkta? Kaxigare? Det finns ett uppenbart problem här. Hur vet galningarna med gevär när det är dags nästa år vilka vargar dom ska skjuta? För det är ju inte meningen att vi då ska skjuta de invandrade vargarna? Eller hur?
I övrigt vill jag bara ha sagt att jag skiter i alla av varg dödade jakthundar (kan inte vara många), det är fler som dör i trafiken. Min erfarenhet av dom säger mig ändå att dom är galna. Dessutom är det lag på att hunden ska vara kopplad i det här landet. Jag tror det gäller även jakthundar, även om jägarna verkar anse att detta inte gäller dem.

Så vi går utrikes.
Jag läste igår på Aftonbladet och såg senare på nyheterna hur ett japanskt valfångstfartyg körde rakt över miljöaktivisernars superbåt. Bara det är ju värt att bli lite sur över, för det kan ju knappast höra till sjövett någonstans. Men det är inte mosandet av en båt som stör mig, det är Japans försök till bortförklaringar.
Komersiellt valfiske har varit förbjudet i över 20 år, ändå har denna flotta av valfångstfartyg fått i uppgift att söder om ekvatorn harpunera (det vill säga förts skadeskjuta och sedan döda) 935 vikvalar och 50 utrotningshotade sillvalar. Det är nästan 1000 valar. Motiveringen till denna slakt är forskning. Man vill helt enkelt övervaka valarnas inverkan på fiskebeståndet. Sen när blev "övervakning" synonymt med slakt? Och vad är planen, döda en val, se vad som händer med fisken. Döda en till, se vad som händer med fisken? Det låter som en sinnessjuk taktik, troligen på grund av att det är det. Det är förbjudet, det är emot lagen.
Någon rik knös någonstans kan väl skaffa en ubåt att glida runt med och sänka valfångstfartygen en efter en tills dom ger upp. Eller, det är förstås inte demokratiskt korrekt eller nåt... Men att döda 1000 valar och förklara det med att man övervakar hur valarna påverkar fiskbeståndet låter ju inte särskilt korrekt det heller... 

Jag gillar mig!

Jag har ägnat denna väldigt kalla dag till att sy klart min kombinerade virk-stick-garn-påse som jag började på igår. Jag gillar den skarpt! Jag ska ta en bild på den sen och lägga upp till allmän beskådan, för den blev himla fin alltså.

Jag måste bara ner till Borås först där min dator finns, och även sladdarna till kameran...

Hur många mössor har du hemma?

Jag har ett antal, men inte fan hjälper det. Det är januari, visst. Vi är i Sverige, jo, jag vet. Men det är för bövelen LITE för kallt nu. Jag kan skrapa fönstren i mitt sovrum. På insidan. Jag har flyttat mina förvånandsvärt tåliga krukväxter bort från fönstret, ty jag fruktar för deras överlevnad (shit, undrar hur Erik, Johan och Pelle mår...). Katten vill inte gå ut. Jag vill inte gå ut. Småfåglarna fryser. Alla fryser.

Jag har linne, tröja, fleecetröja, sockor och raggsockor. Jag ska banne mig flytta till en ö med ett omgivande hav som inte fryser och kyler ner allt extra mycket.

Medeltemperaturen ska just nu ligga på runt -3 har jag hört. Termomentern visar -23. Som om det skulle vara 0 grader i slutet av maj. Inte troligt.

Det är dessutom knäpptyst i diskussionen "klimathot". Jo, men visst smälter polarisarna. Det har jag sett på bild (stackars isbjörnar!). Visst ligger några öar i haven illa till, likaså Holland och Beligen. Men vad fasen, öarna har ju oftast inte funnits där sedan urminnes tider (dom är väl skapade av vulkaner?), och bosätter man sig i Holland får man nästan skylla sig själv. Det är ju i stort sett under havsytan. Då får man räkna med problem. 

Men, vem säger att det är vårat fel? Att ozonlagret ligger pyrt till, ja det kan man nog skylla på människan. Men sen då? Det är väl inte bara den bubblan som påverkar vårt klimat? DET skulle ju i så fall innebära att det blir varmare och värmare. Vilket det ju alltså blir. På vissa ställen.
Östra Uppland är inte ett av dom. 


Vad såg du på tv förra året?

Jag använder min tv (en tjockis-tv dessutom!). Jag är ett vilset barn från min generation, ty jag har aldrig sett en film/serie på min dator. Det säger väl allt?

Det innebär dock inte att jag ser allt skit som går på tv. Någon i Aftonbladet hade listat årets... tv-missar. 15 olika program/serier var det. Samtliga har fått en hel del uppmärksamhet i media. 14 av dessa "missar" kan jag inte uttala mig om, eftersom jag redan innan dom drog igång valde alternativet bojkott för att slippa se eländet. Jag har nu alltså fått bevis för att jag ser rätt saker på tv. Eller, jag ser i alla fall inte fel (och dåliga) saker. Det enda jag kan uttala mig om är tv4:s flopp Kommissaren och havet. Och i det fallet kan jag ju inte annat än hålla med om att det var helt fruktansvärt.

En vecka och kallt kallt kallt

En hel vecka har jag kvar hemma innan det är dags att åka tillbaka till Borås. Jag vill för död och pina inte tillbaka till Borås. Men hey, har jag fixat två och ett halvt år så bör jag väl fixa den sista terminen också. Det ska bli himla intressant att summera mina tre år när det bli dags för det. Dvs om ungefär... 5 månader! Halleluleja!

Födelen är att jag inbillar mig att det är varmare där nere. Enligt boråsarna själva bor jag ju i Norrland, så här är det ju kallt. Allt norr om typ Jönköping (eller var det Alingsås?) är Norrland. Vilket i boråsarnas värld alltså skulle innebära att nästan hela Sverige är Norrland. Möjligen skulle man kunna påstå att en och annan "västgöt" har en lite skev "landskapsuppfattning"? För nej, jag glömmer aldrig när det var någon som frågade om det fanns en bro till Gotland... Hrm, näej, det är ju Öland... Och det vet jag bergsäkert, trots att jag är från Uppland. Varför vet inte alla det?

För här är det kallt. Årets plagg måste vara termobyxor/täckbyxor. Något jag använt flitigt så fort termometern säger -5. Eller ännu kallare. Jag gillar snö och sånt (det är ju så vintern ska vara), men inte behöver det väl vara mer än -3, typ? "Vi bor i Sverige, gilla läget" är det någon som sagt. Och det är ju sant. Men det är fortfarande kallt.


I new day will come (hela tiden, faktiskt)

Nyårsafton. Den där sista dagen på året som människor börjar planera långt, långt i förväg? Vad ska man göra? Hos vem ska man göra det? Hur ska det sluta? Vad ska hända efter tolvslaget? Vad blir skillnaden?

Absolut ingen alls. En månad tar så ofta slut. En sisådär tolv gånger om året. Den enda skillnaden mellan skiftet december-januari och, vi säger september-oktober, är ju att man måste åka på en siffra till årtalet. 2010 är det ju numera, istället för 2009. Och? Det innebär väl bara ett år närmare jordens undergång, är det något man ska fira egentligen?

Nyårsafton är längre än långfredagen. Längre än sega dagar i soffan. Helt enkelt lång. Och egentligen ganska överskattad. Nyårsafton är den dag då hela Sverige borde ringa Fröken Ur (som jag för övrigt alltid föreställt mig som en lite äldre tant). Detta för att på något vis försöka synkronisera tolvslaget, för dessa minuter befinner sig, om jag ska vara snäll, någonstans mellan 22.00 och 02.00. Det är fyra timmar. Det är ett jäkligt långt tolvslag. Ännu längre blir det eftersom det finns puckon som verkar tycka att nyår börjar runt julafton.

Skona mig från massor av raketer, och skona alla djur, vilda som tama som gömmer sig i hålor, under sängar eller flyr i panik.

Men jag tycker naturligtvis att folk ska få fira, festa, vara glada, supa och må dåligt dagen efter om dom vill det. Det är ju upp till var och en.

Personligen är jag dock lite inne på att bojkotta allt vad nyårsfirande heter nästa år. Bara för att. Vi får väl se vad jag gör om 364 dagar. Var jag är. Hur jag gör det. Vad jag gör efter tolvslaget. Kommer jag känna någon större skillnad mellan 31 december och 1 januari?


RSS 2.0